Ezen a weboldalon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

Mikulás nap ünneplése

Mikulás nap ünneplése

Megnéztük mi volt és most mi a szokás Szent Miklós ünnepén. A „Télapó” elég sokat változott az évek során. Ha érdekel mi volt és most mi van, akkor ezt a cikket nyugodt szívvel merjük ajánlani!

Nézzük hát meg hogyan is változott ez az ünnep Magyarországon.

A Miklós nap története

A hagyományos ünneplés a városokban és a falvakban az álarcos, jelmezes játék volt Miklós-napon, december 6-án. Ezen a napon 1900 előtt a fiatalok házról-házra jártak ijeszteni, amikor hosszú láncaikat csörgették és meg is verték vele a járókelőket, ilyenkor az emberek a házakból sem mentek ki szívesen. A népszokásból kiszorult a karácsonyra való lelki készülődés, s a gonosz-űző jelleg lett hangsúlyosabb. Nem ismert, hogy a Mikulás ünnepen történő ajándékosztó népszokás mikor került pontosan Magyarországra, a 18. század végén megjelent tiltás árulkodik először erről. A tiltás oka a gyermekek ijesztgetése volt, mivel nem a ma ismert, jókedvű, pirospozsgás Mikulás járt házról házra, hanem egy félelmetes, koromfekete arcú, láncot csörgető rém „Láncos Miklós”, aki egyszerre jutalmazott és büntetett.

Többféle eredetmagyarázat alakult ki, a legelterjedtebb álláspont szerint a rémisztő alak Odin germán főisten továbbélése, akinek kettőssége, a jó és a rossz mutatkozik meg a december 6-i szokásban: jóságos alakja ajándékot oszt, míg büntető alakja ijesztgetett. A falvakban egészen a 20. század utolsó harmadáig élt a lánccsörgető alakoskodás, akit végül kiszorított a jóságos Mikulás.

A mai hagyomány

A mai gyermekeknek mesélt legenda szerint a Lappföldön élő Mikulás apó felszerszámozza rénszarvasait, amik sebes vágtával felrepítik az ajándékokkal megpakolt szánkóját a felhők közé, hogy minden gyerekhez időben eljussanak a várva várt ajándékok.

Magyarországon azonban nem karácsonykor hoz ajándékot, hanem megmaradt a december 6-i ajándékozás. Ezen a napon hagyományosan a gyerekek kiteszik a szépen kipucolt cipőket az ablakpárkányra vagy az ajtó elé. 6-án reggelre a Mikulás ebbe tesz nekik ajándékot.

Az angolszász szokások szerint a rossz gyerekek szenet kapnak. Hazánkban e helyett virgácsot hoz a Mikulás azoknak, akik egész évben rosszak voltak. Ez persze nem azt jelenti, hogy a virgács mellett nem járhat ajándék.

A télapó ünneplése az óvodákban és kisiskolások körében is szokás. Általában pár szem szaloncukor vagy valami más apró édesség képében jelenik ez meg, amit 6-an vagy az azt követő munkanapon kapnak a gyerekek.

Az otthoni ünneplés egyik lehetősége, hogy „maga a Mikulás” is megjelenik. Ehhez egy férfi rokon vagy barát és a megfelelő Mikulás ruha szükséges. Ha ez megvan, akkor már csak meg kell szervezni. Magyarországon ez nem olyan divatos, de gyerekkorban hatalmas élmény tud lenni.

Tartalomhoz tartozó címkék: ajándék jelmez gyerek szokás