Ezen a weboldalon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Elfogadom
Termékek Menü

Ballagás hagyománya

Ballagás hagyománya

Te mennyit tudsz a ballagásról? Mi azt hittük sokat. Utána néztünk, és rájöttünk, hogy mégsem olyan sokat. De már igen, és meg is osztjuk veled, ha érdekel! Megnéztük honnan származik ez a hagyomány, hogy régen hogyan ünnepelték és mik a modern szokások. Ha érdekelnek, akkor ez a cikk megválaszol minden kérdést.

Nézzük hát meg honnan ered és napjainkban mit is takar a ballagás.

A ballagás története

Magyarországon a szokás Selmecbányáról származik, az 1870-es évekből, amikor a helyi erdészeti és bányászati akadémia hallgatói az iskolától való búcsúzásuk gyanánt a „Ballag már a vén diák…” kezdetű dalt énekelték el. Hamarosan az egész országra átterjedt a hagyomány, a 20. századra már teljesen megszokott lett. Az 1920-as évektől már az „Elmegyek, elmegyek…” kezdetű magyar népdalt énekelték az ünnepségen, illetve tanáraiknak szerenádot adtak a végzős évfolyam diákjai a ballagást megelőző éjszakán.

 

A mai szokások

A ballagást megelőzően az osztályok úgy nevezett tablót csináltatnak. A legtöbb iskolában szokás a környék üzleteinek kirakatába elhelyezni a tablót, amit a ballagás előtt vagy után akasztanak ki az iskola valamelyik folyosójára.

A ballagás napján a tanulók az iskola folyosóin vonulnak végig, a zászlóvivőt vagy még gyakrabban az osztályfőnököt követve. Vállukon tarisznya függ, amiben pogácsa, só, föld, aprópénz, valamint az intézmény fényképe kerül, rendszerint az alsóbb éves diákok jóvoltából. Az sem ritka, hogy az összekészítők egy kis extra ajándékot is tesznek a tarisznyába.

A szülők, hozzátartozók virággal vagy egyéb ajándéktárggyal lepik ballagó gyermeküket, családtagjukat. A különböző színes és tartós héliumos lufik gyakoriak a virágok mellet. Számos méretben, színben és formában elérhetőek, így nem csoda, hogy egyre elterjedtebbek.

Az iskolai ünnepség során az osztály egyes tagjai felidézik az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, a tanárok jó tanácsokkal látják el a búcsúzó diákokat. Az eseményt követően a szülők gyakran családi összejövetelt rendeznek, mely legtöbbször egy ünnepi ebéd vagy vacsora szokott lenni.

A ballagás szimbolikus jelentéssel is bír: a végzősök nemcsak az iskolájuktól, hanem eddigi életüktől is búcsút vesznek, hiszen egy korszak lezárásaként tekinthetünk rá, mely után új élet vár rájuk. A ballagás egyben a gyermekkor végét és a felnőtté válás kezdetét is jelképezi a középiskolások esetében.

Középiskolások esetében jellemző az is, már ha az iskolának szokása, hogy különböző iskolai díjakat osztanak ki a ballagók között. Ezek általában kiemelkedő tanulmányi eredményért, kiemelkedő közösségi szolgálatért vagy a kettő kombinációjáért jár.